Székhely: 5000 Szolnok, Gyermekváros u. 1.

mb. igazgató: Mikolyné Kozma Rozália

Telefon: + 36-56-371-355

E-mail: titkarsag@gyktgysz.hu

 

Az integrált intézmény gyermekvédelmi szakellátás keretében területi gyermekvédelmi szakszolgálatot működtet, és teljes körű otthont nyújtó és utógondozói ellátást biztosít a Jász-Nagykun-Szolnok megyéből beutalt gyermekek és fiatal felnőttek számára.

 

Szakszolgálati feladatkörében az intézmény ellátja az örökbefogadás előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos szakmai feladatokat, meghatározza a gondozási helyet, végzi az ideiglenesen elhelyezett és a nevelésbe vett ellátottak gyámságával, gondnokságával kapcsolatos ügyeket, működteti a Megyei Gyermekvédelmi Szakértői Bizottságot, amely elvégzi az bekerülő gyermekek személyiségvizsgálatát

 

Az otthont nyújtó ellátás keretében nevelőszülői hálózatot működtet a megye egész területén. A nevelőszülők saját háztartásukban biztosítják 0-24 éves korig a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő kiskorúak és az utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőttek teljes körű, illetve szükség szerinti ellátását. Közel 600 ellátott él nevelőszülőnél.

 

 

Lakásotthoni elhelyezést biztosít kertes, családi házakban, összesen 248 férőhelyen. Szolnokon és Tiszakürtön 12 férőhelyes, Kisújszálláson és Tiszaföldváron 8-10-12 férőhelyes lakásotthonokban nyújt ellátást a beutalt gyermekek és fiatal felnőttek számára. Az értelmi fogyatékossággal élők gondozási helyeként elsősorban a 8/10 férőhelyes különleges lakásotthonok kerülnek kijelölésre. Néhány lakásotthonban integráltan biztosítják a különleges, vagy speciális szükségletű gyermekek és fiatal felnőttek ép értelmű ellátottakkal történő elhelyezését.

 

 

Ideiglenes hatályú elhelyezést biztosít a 15 férőhelyes befogadó otthonában. A befogadó otthon korlátozott számban (max. 4 fő) ideiglenes hatállyal 0-3 éves kiskorúak fogadására is jogosult, elsősorban testvérek együttes elhelyezésének biztosítása érdekében. A 8 férőhelyes különleges gyermekotthonában a koruk miatt különleges ellátást igénylő gyermekeknek nyújtanak ellátást 3 éves korukig.

 

A 2 x 16 fős speciális gyermekotthonában - 8 fős csoportokban - súlyos pszichés és disszociális tüneteket mutató, pszichoaktív szert használó leányok és fiúk számára biztosít elhelyezést.

A gyermekvédelmi gondoskodásban nagykorúvá vált fiatal felnőtteknek utógondozói ellátást biztosítanak nevelőszülőknél, továbbá egy 10 és egy 2 férőhelyes utógondozó otthonban, illetve külső férőhelyeken.

 

Engedélyezett férőhelyek száma (2015. december 31-én): 908 férőhely

-   585 férőhely             nevelőszülői ellátás,

-   15 férőhely               befogadó otthon,

-   8 férőhely                 különleges gyermekotthon,

-   184 férőhely             lakásotthon (16 telephely),

-   64 férőhely               különleges lakásotthon (7 telephely),

-   12 férőhely               utógondozói otthon (2 telephely),

-   8 férőhely                 külső férőhelyek,

                    -   2*16 férőhely           speciális gyermekotthonok (2 telephely).